kejow kejow
3247
BLOG

Podatek koszerny w Polsce

kejow kejow Kultura Obserwuj notkę 3
 W Stanach Zjednoczonych, gdzie zjawisko to ma bardzo duży zasięg, najbardziej popularnym symbolem jest umieszczona w kółku litera ”U”. Oznacza to, że produkt jest po spełnieniu religijnych wymogów, certyfikowany przez The Union of Ortodox Jewish Congregations mająca swoją siedzibę w Nowym Jorku. Ocenia się, że organizacja ta wystawia 85% certyfikatów w USA.
Proces przekonywania producentów na zgodę na certyfikaty i prawo umieszczania odpowiedniego symbolu, wygląda tak, że do dyrekcji firmy przychodzi ortodoksyjny rabin i informuje, że jeśli produkty firmy nie będą certyfikowane z punktu widzenia koszerności, to nie będą kupowane przez żydowskich klientów. Producenci zwykle się zgadzają, gdyż i tak podatek zostaje włączony do ceny, czyli koszt ponosi konsument. Jeżeli rozmówca rabina odrzuca propozycje rabina, to traci na tym na różne sposoby. Dość powiedzieć, że znany jest przypadek, gdy w ciągu 16 miesięcy oporną firmę odwiedziło 40 kontroli. Możliwości są duże. Wymienię przykładowo tylko kilka urzędów: ochrona środowiska, imigracja, ich Sanepid, straż pożarna itd.
 
           Podatek koszerny wynosi 0.1% ceny towaru.
 
Do tego dochodzą różnego rodzaju opłaty ponoszone przez producenta: wstępna, okresowa oraz na rzecz rabinów - okresowo dokonujących inspekcji. W samych Stanach Zjednoczonych jest 1200 takich inspektorów. Największe przedsiębiorstwa zatrudniają rabinów - inspektorów na pełnych etatach.
            Stworzony został mechanizm sprawiający, że setki milionów dolarów płyną systematycznie do kas organizacji żydowskich. Zjawisko to ma tendencje rozwojową. W połowie lat 50-ych tylko kilkaset towarów w USA było objętych podatkiem koszernym. Obecnie jest ich kilkadziesiąt tysięcy. Co tydzień przybywa 50 nowych. Proces certyfikowania produktów z punktu widzenia koszerności dociera do Polski i okolic. W Czechach jest The Ortodox Council of Kashruth “MaHa-Ral” z siedzibą w Pradze (symbolem jest litera “M” w kółku), a na Ukrainie – Kashruth Council of Ukraine w Doniecku (symbol – litery “UK” w kółku).. W Polsce opisywany proces dopiero się zaczyna. Koszerny certyfikat mają pierniczki “Katarzynki” produkowane w Toruniu.
 
Lista TOWARÓW Koszer zestawiona dla Polski przez rabina Schudricha patrz:  
      
 
Dla przykładu: są tam pieczywaz różnych piekarni, mąki (Aurora, PPZ itp), makarony, produkty firm Dr.Oetker, Kamis, Masterfoods (słodycze), Ferrero, Kopernik(wszystkie chyba pierniki i inne wytwory),Olej Kruszwica, dżemy ?owicz, kawy Tchibo, herbaty Tetley, Lipton, napoje XL energy, Next.., a piwo Heineken z Żywca, twarogi (itp.) z Garwolina; to tylko przykłady.
 

www.dakowski

PODSTAWY ŻYDOWSKIEJ KUCHNI KOSZERNEJ

Specyfiką kuchni żydowskiej jest koszerność. "Koszer" to po hebrajsku: "nadający się", "stosowny", "dobry". W potocznej mowie "koszerny" to tyle co "legalny", lub zgodny z przepisami. Odnosi się to zresztą nie tylko do jedzenia. Koszerne może być wszystko, co nie jest trefne, a więc wszystko, co jest słuszne, poprawne, a w szczególności zgodne z przepisami religijnego prawa żydowskiego. Gdyż - właśnie - źródło słowa "koszerny" wywodzi się od żydowskich zasad żywienia przedstawionych w Piśmie Świętym. To właśnie Prawo Mojżeszowe przedstawia szczegółową formułę koszerności polegającą na przestrzeganiu szczegółowych zasad przygotowywania określonych pokarmów w sposób rytualnie czysty, w odróżnieniu od tzw. "trefnego", czyli niezgodnego z żydowską tradycją. Przepisy religijne dotyczące jedzenia i picia nazywane są kaszrut. Jeśli coś nie jest koszerne, to jest trefne (hebr. "trefa", jidysz "treif"), a więc nieczyste.
    Formuła koszerności obejmuje całość przepisów dotyczących przyrządzania i przechowywania pokarmów, włączając w to zasady uboju bydła i drobiu. W rzeczywistości są to rozsądne reguły higieniczne, korzystne do stosowania w warunkach ciepłego klimatu, gdzie żywność szybko się psuje. Stosowanie tych reguł chroniło i chroni przed możliwością zatrucia pokarmowego. W Torze znajduje się 613 nakazów, z czego 30 dotyczy obyczajów związanych z jedzeniem.

Potrawy koszerne dzieli się na mięsne i mleczne oraz neutralne, tzn. te, które nie są ani mięsne, ani mleczne. Przepis oddzielania mięsa od mleka opiera się na biblijnym stwierdzeniu, że nie wolno "gotować jagnięcia w mleku jego matki" (2 Mojż. 23:19; 34:26; 5 Mojż. 14:21). Przepisy koszerności określają, że po zjedzeniu mięsa nie wolno jeść produktów mlecznych przez 3-6 godzin. Po mlecznych można natomiast jeść dania mięsne po godzinie. Te przepisy dotyczące zakazu łączenia mięsa z potrawami mlecznymi rodzą najwięcej problemów. Oznacza to, że nie można jeść serów wyprodukowanych na zwierzęcej podpuszce, a po daniu mięsnym nie wolno wypić kawy z mlekiem.
    Ryba i mięso mogą być jedzone jednocześnie, pod warunkiem, że ryba nie jest przygotowana z mlekiem lub masłem. Ryba jest daniem neutralnym i powinna być podawana przed mięsem, które musi być oddzielone od potraw mlecznych. Do produktów neutralnych zalicza się niektóre gatunki chleba, niektóre gatunki ciast i ciasteczek, jajka, ryby, ziarna, makarony, ryż, kasze, jarzyny, owoce (pochodzące z co najmniej 3-letnich drzew) i soki. Jarzyny i ziarna powinny być dokładnie sprawdzone, czy nie są zarobaczone.

źródło: Irena Dobrowolska "Koszerne i trefne"

ZASADY KOSZERNOŚCI

1. Istnieją stworzenia, których nie spożywamy, takie jak: świnie, owady, homary, kraby i wiele innych.

2. Istnieje specjalna humanitarna metoda zabijania tych zwierząt, które spożywamy.

3. Nie mieszamy mleka z mięsem.
4. Nie spożywamy krwi i mamy specjalny sposób solenia mięsa, by ją usunąć.
5. Nie używamy naczyń, które przesiąkły niekoszernym jedzeniem..

 

Pięć dodatkowych powodów, dlaczego ludzie przestrzegają koszerności:
1. Koszerne mięso jest bardziej świeże i czystsze dzięki środkom ostrożności stosowanym przy usuwaniu krwi. Koszerne etykiety zapewniają o dodatkowym nadzorze nad twoim jedzeniem.
2. Reguły koszerności, wraz z Szabatem i edukacją, to najbardziej zasadnicze elementy utrzymujące żywotność społeczności żydowskiej.
3. Koszerne mięso pochodzi z uboju dokonywanego w humanitarny sposób. Zwierzęta doświadczają znikomego bólu.
4. Dzieci z domów, gdzie przestrzega się koszerności mają silne, zdrowe poczucie tożsamości.
5. Twoja kuchnia nabywa z tego powodu wyjątkowej duchowej atmosfery. Uważaj, to może się rozprzestrzenić nawet na cały dom.

KEJOW

kejow
O mnie kejow

Działam głównie w samotności piszę pracuję - staram się robić to co lubię. Poszukuję nowości przy pewnym konserwatywnym podejściu i racjonalnym spojrzeniu - ale nie omijam słowa fantazja. lex brevem esse oportet quo facilius ab imperitis teneatur - przepis prawny powinien być zwięzły, aby ludzie z nim nie obeznani tym łatwiej go przestrzegali, łatwiej mogli go zapamiętać ------------------------

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura